Ontwikkeld door Platform IO
Stichting Platform Integraal Ondernemen (Platform IO) bouwt haar fundament op de synergie tussen het Human Capability Compass en de Delftse Systeembenadering (Delft Systems Approach). Deze methodiek wordt doelgericht ingezet om groepen, organisaties, processen en diensten te ontwikkelen die bijdragen aan een duurzame en effectieve samenleving.
Een kernprincipe is dat Human Capital optimaal groeit wanneer het wordt ondersteund door Systems Thinking (Systems Engineering en Sociotechniek). De koppeling van het Human Capability Compass met deze systemische benaderingen is uniek voor Platform IO - AcadeMI-IO en vormt een essentieel onderdeel van het intellectueel eigendom (IP) van het platform.
Deze integratie stelt individuen en organisaties in staat complexe vraagstukken holistisch te benaderen en disciplines en perspectieven met elkaar te verbinden. Hierdoor ontstaat een structurele en samenhangende methodiek voor duurzame innovatie en samenwerking.
Een fundamenteel uitgangspunt is de generieke toepasbaarheid van het persoonsgerichte HR Kompas op zowel individuen als organisaties. Dit principe maakt het mogelijk een systematische en samenhangende aanpak te hanteren die duurzame ontwikkeling en effectieve samenwerking bevordert.
Methodisch innoveren draait om het creatieve vermogen van mensen binnen organisaties en processen om duurzame oplossingen te ontwikkelen die de samenleving vooruithelpen. Een belangrijke uitdaging is het waarborgen van de juiste capabilities, competenties, kennis en ervaring om integratie en samenwerking effectief vorm te geven.
Daarnaast biedt de complexiteitsleer en de toepassing van cybernetische principes binnen organisatieontwikkeling waardevolle inzichten in procesoptimalisatie en adaptieve innovatie binnen dynamische omgevingen. Het Viable System Model (VSM) fungeert hierbij als theoretisch kader om organisatiestructuren te analyseren en te verbeteren, zodat deze beter kunnen inspelen op veranderingen.
Sociale innovatie en arbeidsorganisatie spelen eveneens een cruciale rol in methodisch innoveren. De wisselwerking tussen onderwijs, werkveld en continue kennisontwikkeling is essentieel voor de succesvolle integratie van innovatieve methodieken binnen organisaties. Systemische benaderingen binnen de arbeidsmarkt en onderwijsontwikkeling dragen bij aan de duurzame inzetbaarheid van individuen en de veerkracht van organisaties in een veranderende economie.
Door Systems Thinking, complexiteitsleer en sociale innovatie structureel toe te passen binnen methodisch innoveren, kunnen organisaties zich adaptiever en veerkrachtiger ontwikkelen en hun maatschappelijke impact maximaliseren.
Human Resource Development (HRD) richt zich op de ontwikkeling van mensen binnen organisaties.
Het HRD-kompas is een unieke tool binnen Methodisch Innoveren. Het biedt een krachtig raamwerk voor continue ontwikkeling binnen organisaties. Het model bestaat uit drie assen die gezamenlijk een cyclisch proces van leren, ontwikkelen, sturen en organiseren vormen.
Door de drie assen te combineren en het cyclische leerproces consequent te volgen, kunnen ndividuen en organisaties zich duurzaam blijven ontwikkelen in een steeds veranderende wereld. De positionering in een 3D-kubus maakt het mogelijk om integraliteit als aanjager van vernieuwing te benutten, waarbij integraal besturen, ontwerpen, ontwikkelen en samenwerken via Methodisch Innoveren centraal staat.
De drie assen van het HRD-kompas:
1. Ontwikkeling in de tijd
Ontwikkeling vindt plaats over verschillende tijdsperiodes:
2. Ontwikkeling van denken en vermogen
Voor effectieve ontwikkeling zijn drie vormen van vermogen essentieel:
3. Groei en ontwikkeling
Ontwikkeling binnen HRD gebeurt via drie complementaire processen:
Het cyclische proces van HRD
HRD is een continu proces waarin organisaties en individuen zich iteratief ontwikkelen. Dit proces kan worden weergegeven in de volgende stappen:
Door deze cyclus continu te herhalen, valt alles uiteindelijk op zijn plek en ontstaat duurzame groei en ontwikkeling.
Praktijkvoorbeelden
De Delft Systems Approach (DSA) is een methodologie voor systeemdenken en systeemontwerp, ontwikkeld aan de Technische Universiteit Delft. Deze benadering wordt veelvuldig toegepast in technische en multidisciplinaire ontwerp- en ingenieursprojecten.
Belangrijke kenmerken van de Delftse Systems Approach:
Toepassingen van DSA:
Hieronder vind je enkele wetenschappelijke publicaties die de DSA behandelen:
Deze publicaties bieden een diepgaand inzicht in de theorie en toepassing van de Delftse Systems Approach in verschillende contexten.
HRD Kompas:
Kombinatie HRD Kompas en Systems Engineering
Overige literatuur
© Copyright. Alle rechten voorbehouden.
We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden
Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.