Nieuws

Jan Hak gastspreker op grote HR conferentie in Tel Aviv

Maart 2025

Platform-IO bestuurslid Jan Hak gaf tijdens een Internationale HR Conferentie  van 'The Marker' in Israël voor ca 1.000 man publiek zijn impressies over Regionale Ontwikkeling.

Hij benadrukte daarbij de rol van Methodisch Innoveren als facilitator en aanjager van de autonome innovatie en Co-Creation processen, zoals we dat bij verschillende Nederlandse regio's zien. 
 

Nieuwe benaderingen in het Sociaal Domein:
Van Rigide Systemen naar Flexibele Zorgmodellen

Januari 2025

Binnen het sociaal domein, waaronder de WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning) en GGZ (geestelijke gezondheidszorg), groeit de roep om verandering in de zorgmodellen. Twee belangrijke concepten die hierbij naar voren komen, zijn Actor-Netwerk Analyse (ANA) en betekenisgeving, die niet alleen de zorg maar ook bredere sociale systemen kunnen herdefiniëren.

Actor-Netwerk Analyse (ANA), ontwikkeld door Bruno Latour, beschouwt de samenleving als een dynamisch netwerk van actoren, zowel mensen als technologieën, objecten en instellingen. Dit biedt kansen voor het sociaal domein om zorgmodellen te herzien door te kijken naar de onderlinge verbondenheid van alle betrokkenen, in plaats van rigide structuren.

Systeemdenken is een ander essentieel concept. Hierbij wordt gekeken naar hoe verschillende elementen binnen een systeem elkaar beïnvloeden. In de context van de WMO en GGZ betekent dit dat niet alleen de zorg of de individuele diagnose centraal staat, maar ook de bredere sociale context waarin individuen zich bevinden. Dit systeemdenken bevordert een holistische benadering van zorg, waarbij zowel de medische als sociale aspecten van welzijn in overweging worden genomen.

Betekenisgeving speelt ook een cruciale rol. In plaats van individuen enkel te zien als ontvangers van zorg, zou er meer aandacht moeten zijn voor de persoonlijke betekenis die zij aan hun situatie toekennen. Dit kan zorgen voor zorgmodellen die beter aansluiten bij de unieke ervaringen en behoeften van elk individu, wat leidt tot meer passende en effectieve ondersteuning.

Uitsluiting is een ander belangrijk thema. Rigide systemen kunnen individuen uitsluiten doordat ze niet passen binnen de gestelde regels en normen. Dit kan vooral zichtbaar worden in de WMO en GGZ, waar mensen die niet in traditionele kaders passen, vaak niet de zorg of ondersteuning ontvangen die ze nodig hebben. Het benadrukt de noodzaak om zorgsystemen flexibeler te maken, zodat ze meer ruimte bieden voor de diverse ervaringen van individuen.

Samenvattend wijzen de concepten Actor-Netwerk Analysesysteemdenkenbetekenisgeving en uitsluiting op de dringende behoefte aan meer flexibele en op maat gemaakte benaderingen binnen het sociaal domein, de WMO en de GGZ. Door de complexe realiteit van individuen centraal te stellen en de onderlinge relaties binnen het systeem te begrijpen, kunnen we zorgen voor inclusievere, effectievere zorgmodellen.

Lees meer over deze thema’s in de volledige artikelen op Civis Mundi en Sociale Vraagstukken:

We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden

Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.