Uitgangspunt voor Methodisch Innoveren is een benadering waarin de werknemer centraal staat. Kenmerkend voor deze benadering zijn integraal management, procesgericht organiseren en het dragen van resultaat-verantwoordelijkheid in zelfsturende teams.
Waar werknemers in het klassieke model alleen gericht zijn op de uitvoering van het werk, dragen zij in het nieuwe model ook verantwoordelijkheid voor het proces (dus hoe het werk wordt uitgevoerd) en voor de rol die men vervult binnen de organisatie (gericht op persoonlijke ontwikkeling en voldoening in het werk: 'Waarom doe ik wat ik doe?')
INNOVEREN DOOR SAMEN TE LEREN (PURPOSE)
Hoe kunnen we de economische, maatschappelijke en ecologische uitdagingen die op ons afkomen, aanpakken? Voor succesvolle innovaties en geslaagde transities hebben we nieuwe kennis nodig. Kennis die ontstaat uit nieuwe vormen van samenwerking, gebaseerd op natuurlijke vormen van werken, leren en innoveren. Stichting Platform Integraal Ondernemen biedt deze vormen aan.
SAMENWERKEN IN LERENDE NETWERKEN (WHY)
In de maatschappij van de 21e eeuw zijn talentgroei en kennisontwikkeling de nieuwe pijlers. De complexe problemen waarvoor we staan, vragen om totaaloplossingen, liefst in één keer goed. We komen er niet zonder creatie-, reflectie- en documentatievermogen. Mensen zijn creatief genoeg en kunnen prima reflecteren op wat ze doen. Ons geheugen laat ons echter vaak in de steek. Organisaties bieden niet altijd de tijd, ruimte en structuren waarin deze vermogens en kennis tot bloei kunnen komen. Het programma Methodisch Innoveren voorziet hierin met een innovatieve samenwerkingsvorm gericht op leren in teams. Het gedachtegoed wordt gedragen door wetenschappelijk gevalideerde modellen en is in de praktijk beproefd. Interactieve tools, ondersteund door ervaren coaches, brengen structuur in complexiteit en laten een intelligent netwerk groeien. Hierin ontstaat kennis op natuurlijke wijze door de gezamenlijke inbreng. Methodisch Innoveren legt creatieve netwerken aan die beantwoorden aan natuurlijke relaties.
SAMEN TALENTEN ONTDEKKEN EN BENUTTEN (HOW)
Aan de hand van Methodisch Innoveren ontdekken mensen zelf wat werken, leren en innoveren is. Mensen stappen uit hun dagelijkse werk, zien, meten en bespreken hoe ze hun kennis en talenten gebruiken. Ze relateren de meetresultaten aan de uit te voeren taken en verbeteren zo hun functioneren op individueel, team- en organisatieniveau. Zo ontstaat ruimte voor de ontwikkeling van hun creatie-, leer-, structurerings- en samenwerkingsvermogen. Ondersteund met slimme tools bouwen ze intelligente netwerken waarin ze in verschillende rollen samenwerken aan totaaloplossingen. Zo groeit een klimaat van zelforganisatie, waarin iedereen leert zich te ontwikkelen van rol naar rol, van werk naar werk. Net als in de sport, ontstaat door continue feedback, feedup en feedforward (cyclu), prestatiegroei en wordt de intrinsieke motivatie om beter te presteren versterkt. Leren wordt weer leuk! Methodisch Innoveren geeft zin aan werk door het 'waarom', het 'hoe' en het 'wat' opnieuw met elkaar te verbinden.
METHODISCH INNOVEREN: EEN STAP-VOOR-STAP ONTDEKKINGSREIS (WHAT)
Uw organisatie maakt kennis met Methodisch Innoveren volgens het AIDA-model. Awareness, bewustwording van wat de aanpak voor uw organisatie kan betekenen. Interest & Desire, inzicht in het concrete belang en de waarde van de methode. Action, een praktische uitwerking van een pilot en hoe deze vorm krijgt binnen uw eigen organisatie. Voor generieke ondersteuning werkt Stichting Platform Integraal Ondernemen nauw samen met verschillende partners uit de politiek, overheid, bedrijfsleven en onderwijsinstellingen. Methodisch Innoveren brengt de natuurlijke creatiespiraal in mensen en organisaties op gang.
Innovatie is een continu leerproces. Om bedrijven en medewerkers maximaal te laten groeien, hanteren we vier niveaus van leren:
Door deze aanpak kunnen teams niet alleen hun werk verbeteren, maar ook hun rol en impact binnen de organisatie opnieuw definiëren.
Ulric Neisser definieerde cognitie als: de acquisitie, organisatie
en het gebruik van kennis.
Het cognitieve proces is een circulair proces van waarneming, interpretatie, kennis en expressie. In de wetenschap worden hypotheses getoetst door middel van experimenten, waarbij elke iteratie bijdraagt aan een dieper begrip van fenomenen en theorieën.
Productontwikkeling maakt gebruik van iteratieve cognitieve cycli om nieuwe producten te creëren, waarbij voortdurende evaluatie en aanpassing leiden tot innovatieve oplossingen die aansluiten op de behoeften van gebruikers en markten.
© Copyright. Alle rechten voorbehouden.
We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden
Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.