ENERGIETRANSITIE GEBOUWDE OMGEVING

Contactpersoon: Wim Gielingh

Energietransitie: de renovatie van 7 miljoen woningen en 1 miljoen utiliteitsgebouwen.

Van de bestaande gebouwen in Nederland voldoet 85% niet aan de eisen voor duurzaamheid: verwarmen en koelen kost te veel energie. Woningen en utiliteitsgebouwen moeten beter geïsoleerd worden, en voorzien worden van nieuwe installaties. Deze immense renovatie-opgave komt bovenop de nieuwbouwopgave: er is in ons land een groot tekort aan woningen. 

Als de bouwsector dit op de gebruikelijke manier wil realiseren, dan moet het aantal werknemers in de Bouw verdrievoudigen. Die mensen zijn er niet. Zowel nieuwbouw als renovatie moet daarom op industriële wijze aangepakt worden. Vooral voor renovatie is dit een enorme uitdaging omdat elk bestaand gebouw anders is. En ook omdat er 5,5 miljoen opdrachtgevers zijn, die allemaal iets anders willen.

De nieuwe aanpak vereist veranderingen in de bouwketen, die alleen succesvol kan zijn als deze op integrale wijze wordt aangepakt. In het Groeifonds programma Toekomstbestendige Leefomgeving wordt deze nieuwe aanpak uitgewerkt met behulp van Methodisch Innoveren.

De foto boven toont het eerste energieleverende flatgebouw in Europa, aan de Henriettedreef in Utrecht, gerealiseerd door het Inside/Out consortium. Het unieke van de ontwikkelde renovatietechniek is dat alle nieuwe woonfuncties in de geprefabriceerde gevel geïntegreerd zijn. Vervanging van de gevel kost een halve dag waardoor bewoners niet hoeven te verhuizen.  

In het Groeifondsprogramma TBL worden methodieken ontwikkeld om de renovatiekosten verder te verlagen. 

Circulair Bouwen

In het PerpetuAL project, dat samen met branche vereniging VMRG is uitgevoerd, is Methodisch Innoveren toegepast voor het analyseren en herontwerpen van circulaire bedrijfsprocessen. 

In dit project waren 15 bedrijven betrokken die gezamenlijk de gehele circulaire keten van aluminium gevels vertegenwoordigen. 

De ervaringen opgedaan in dit project leiden nu tot de implementatie van een platform waarmee data tussen alle schakels in de keten uitgewisseld of gedeeld worden.

 

Business Modellen voor Circulair Bouwen

In het BMCB project is onderzocht welke nieuwe verdienmodellen kunnen ontstaan in een circulaire bouweconomie. Dit leidde onder meer tot het idee van de 'lease-gevel', een gevel die eigendom blijft van de gevelbouwer en na gebruik weer teruggenomen wordt. 

De foto toont de eerste proef op de gevel van de EWI faculteit van de TU Delft.

Het Innovatie Raamwerk

Het Innovatie Raamwerk modelleert de samenhang van alle aspecten die bij systeem-innovatie een rol spelen.

In het Nationaal Groeifonds Programma Toekomstbestendige Leefomgeving worden alle innovaties systematisch vastgelegd in het Innovatie Raamwerk. Stichting Platform-IO heeft hiervoor in samenwerking met Weaver Technologies een speciale tool ontwikkeld waarmee de elementen in het raamwerk met elkaar verbonden worden. 

Alle data en documenten over innovaties kunnen worden ontsloten via een zogenoemde 'graph database'. Met de economische aspecten van innovaties (kosten, opbrengsten) en risico-factoren kan gerekend worden, waardoor afwegingen met betrekking tot investeringen cijfermatig onderbouwd worden.

We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden

Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.